Elproduktion

Är solceller en smart investering?

Är solceller en smart investering?
Att installera solpaneler sundsvall på taket har blivit väldigt populärt. Förutom att solceller kan hjälpa dig att hålla uppvärmningskostnaderna nere höjer det även värdet på fastigheten. Men är det verkligen en bra investering?

Få ner dina uppvärmningskostnader

Du som är ute efter att få ner dina uppvärmningskostnader med hjälp av en solcellsanläggning bör först se över din fastighet. Om tak, fönster och dörrar inte är bra isolerade blir det svårt att få ner uppvärmningskostnaderna hur du än gör.

Rekommendationen är att först byta ut gamla fönster och dörrar samt se över takets isolation. Du som bor i en relativt ny fastighet behöver säkerligen inte byta ut något. En äldre fastighet kan däremot behöva en del renoveringar innan det är värt det att investera i solpaneler.

Höj värdet på din fastighet

Oavsett var du bor är solpaneler något som omedelbart höjer värdet på din fastighet. Du som vet med dig att du kommer att sälja fastigheten och vill få ut så mycket som möjligt av affären kan investera i solpaneler. Det är dock smart att ta upp saken med din lokala mäklare först. En mäklare kan ge dig information om vad köpare i ditt område söker.

Ansök om det gröna ROT-avdraget

När du installerar solpaneler på taket kan du ansöka om det gröna ROT-avdraget. På så sätt kan du dra av som mest 15% av den totala kostnaden. Det vill säga både arbetskostnad och materialkostnad. Eftersom solpaneler är en så kallad grön installation som värnar om miljön ska det löna sig att installera dem. även solceller örnsköldsvik är faktiskt lönsamt trots det nordliga läget.

Välj alltid att anlita en elektriker med erfarenhet för att installera din solcellsanläggning. Enligt svensk lagstiftning måste en behörig elektriker utföra installationen. Om du väljer att frångå det här kan du få problem i framtiden med garanti på solcellsanläggningen. Du kan även få svårt att få ut något av hemförsäkringen om olyckan skulle vara framme.

Lämna ett svar